VÄLKOMMEN!

HÄR HITTAR DU AKTUELL INFORMATION OM RIDSKOLA OCH KURSER

Terminsinformation ht -23

Hej! Vi på SG Islandshäst vill önska dig välkommen till en ny hästskoletermin på Silvergård. Här hittar du information angående rutiner, avbokning med mera. Höstterminen som består av 16 tillfällen börjar v 34 och slutar v 51 (tisdagsgrupper slutar v 50). Hästskolan har uppehåll v 40 (gäller ej tisdagsgrupper) och v 44. Totalt omfattar terminen 16 tillfällen, varav en teorilektion. Hos oss är det lektioner som vanligt alla eventuella helgdagar förutom under skolloven. Under hösten är det teorilektion under ett av de ordinarie lektionstillfällena, denna brukar vi försöka ha när det är dåligt väder så var beredd på att du kan bli meddelad med kort varsel (detta meddelas via WhatsApp). Någon lektion kan det vara arbete från marken med hästarna istället för uppsuttet eftersom träning och hantering från marken är minst lika viktig som ridningen.

Här är höstens lektionstider:

Måndag grupp 1 17:30-18:40 (instruktör: Greta)

Måndag grupp 2 18:50-20:00 (instruktör: Greta)

Måndag grupp 3 20:10-21:20 (instruktör: Greta)

Tisdag grupp 1 18:00-19:10 (instruktör: Sara)

Tisdag grupp 2 19:20-20:30 (instruktör: Sara)

Onsdag grupp 1 17:30-18:40 (instruktör: Greta)

Onsdag grupp 2 18:50-20:00 (instruktör: Greta)

Onsdag grupp 3 20:10-21:20 (instruktör: Greta)

Torsdag grupp 1 17:30-18:40 (instruktör: Greta)

Torsdag grupp 2 18:50-20:00 (instruktör: Greta)

Torsdag grupp 3 20:10-21:20 (instruktör: Greta)

Lördag uterittsgrupp 1 11:00 v 33, 36, 40, 43, 46 (instruktör: Greta/Lena)

Lördag uterittsgrupp 2 11:00 v 34, 37, 41, 44, 47 (instruktör: Greta/Lena)

Lördag uterittsgrupp 3 11:00 v 35, 39, 42, 45, 48 (instruktör: Greta/Lena)

Söndag uterittsgrupp 4 11:00 v 34, 37, 39, 43, 46 (instruktör: Greta)

Uterittsgruppernas tider kan komma att ändras under älgjakten, se info i respektive WhatsApp-grupp.

Söndag privathästgrupp, udda veckor 17:00-18:10 (instruktör: Greta)


Betalning
Betalning sker genom faktura som skickas ut per mail, höstens ridavgift är uppdelad på två fakturor (endast en faktura för uterittsgrupp) men går att dela upp ytterligare vid behov om detta meddelas i förväg. Första fakturan skickas ut i slutet av juli med förfallodatum i samband med terminsstart (nya elever faktureras i samband med terminsstart).

Priser ht -23
Hästskola: Under 18 år 315:-/lektion. Från 18 år 327:-/lektion.
Hästskola privathäst: 227:-/lektion
Uterittsgrupp 5 tillfällen 2000:-

Avbokning/ igenridning
Avbokning ska ske i WhatsApp-gruppen för din ridgrupp. Om du får förhinder att rida någon lektion så kan du byta din lektion i lektionsbytesgrupp på WhatsApp, det finns en lektionsbytesgrupp för barn och en för ungdom/vuxna, be din instruktör om att bli tillagd i rätt lektionsbytesgrupp. Du måste lägga ut din lediga tid i lektionsbytesgruppen innan du kan ta någon annans lediga tid. För att du ska kunna byta lektion i lektionsbytesgruppen ska du avboka senast kl 12.00 samma dag som du skulle ha ridit, det är också viktigt för att vi ska kunna planera hästarnas arbete. Ibland får man förhinder med kort varsel och då blir vi såklart ändå väldigt tacksamma för att du meddelar. Det finns även en bytesgrupp för Uterittsgrupper som fungerar på samma sätt. Igenridning kan ej ske på annat sätt än genom lektionsbyte och kan ej heller sparas till nästa termin.

Inställda lektioner
Väder och underlag är inte alltid på vår sida. Om vi skulle behöva ställa in en lektion kontaktar vi dig via WhatsApp, detta kan ske med kort varsel eftersom vädret kan svänga snabbt under dagen. Lektioner som ställs in av oss får självklart tas igen, det är respektive instruktör som meddelar när tillfället tas igen. Köldgräns: köldfaktor -20 (se vindens kyleffekt) Vindgräns: ca 17 m/s

Rutiner
Ryttarutrustning och kläder som använts i andra stall måste sprayas med Virkon innan du har kontakt med hästar eller utrustning, vi har Virkon att tillgå. Hjälm finns att låna! Du bör vara i stallet ca 30 innan din lektion börjar för att hinna med alla förberedelser som ska göras innan du ska rida. I sadelkammaren finns en pärm där du ser vilken häst du ska rida och vilken sadel den ska ha. På väggen ovanför pärmen finns infolistor där du kan läsa mer om hästen du ska rida, kom ihåg att läsa infon innan du hämtar hästen så du inte missar något som är viktigt att tänka på med just den hästen. Om hästen inte används innan din lektion behöver du hämta den i hagen, alla under 18 ska bära hjälm i hagen (vi rekommenderar förstås att även de över 18 bär hjälm i hagen). På insidan av sadelkammardörren finns ett hagschema där du ser var du hittar hästen. När hästen görs iordning ska hovarna kratsas, hela hästen borstas och den ska sadlas och tränsas. Sadelgjordarna ska vara löst spända ända tills det är dags för uppsittning, viktigt att sadeln inte kan glida av men för hårt åtdragna sadelgjordar ger missnöjda hästar. Längden på stiglädren kan kollas redan när du gör iordning, be oss gärna visa hur man gör. När du har sett till att stiglädren är lika långa lägger du stigbyglarna i kors över sadeln igen. Kom ihåg att läsa våra stallregler som du hittar på insidan av sadelkammardörren.

Person- och kontaktuppgifter
Första hästskoleveckan fyller du i ett formulär med dina kontaktuppgifter (har du lämnat in detta tidigare behöver du bara lämna in igen om något ska uppdateras). På hemsidan under fliken GDPR kan du läsa mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

Uppsägning av plats
Vill du säga upp ditt hästskoleabonnemang ska detta göras skriftligt senast sista veckan på terminen, annars behåller du din plats även nästa termin. Läs våra bokningsregler på hemsidan för mer information. Till uterittsgrupp måste man göra en ny anmälan för varje termin.

Informationskanaler
Vi använder mail och WhatsApp som främsta kommunikationskanaler till er elever så se till att uppge en aktuell mailadress och telefonnummer. I appen WhatsApp finns en chatgrupp för varje ridgrupp, i denna meddelar instruktören om det till exempel är teori eller något annat man behöver veta med kort varsel, eleverna i gruppen kan också diskutera samåkning eller annat som rör hästskolan och den specifika ridgruppen. I formuläret du fyller i första terminstillfället skriver du vilka telefonnummer som ska läggas till i WhatsApp-gruppen, det får gärna vara både vårdnadshavare och elev om eleven är under 18. Meddela även om du vill bli tillagd i lektionsbytesgruppen. Man behöver inte ha Facebook för att ha WhatsApp, det räcker att ladda hem appen. Allmän information om hästskolan hittar du här på hemsidan under denna flik. När det finns en nyhet på hemsidan som kan vara nyttig att läsa brukar vi länka till denna via WhatsApp men kika gärna in på hemsidan då och då iallafall för att inte missa något. Vi har en elevgrupp på facebook som heter SG Islandshäst elevgrupp och du kan hitta den genom att söka på facebook eller via vår facebooksida SG Islandshäst. Där kan man till exempel dela roliga och nyttiga länkar mm.
Mail: sgislandshast@gmail.com
Hemsida: sgislandshast.se
Vi finns även på Facebook och Instagram som SG Islandshäst.

Vi och hästarna ser fram emot att träffa er alla och lovar att göra vad vi kan för att ge er en rolig och lärorik termin, vi ses i augusti!
Vänliga hälsningar,
Greta, Sara och Lena

Dags för teorivecka 2023!

V 19 är det dags för den årliga teoriveckan och i år har vi flera spännande gästföreläsare. Alla elever får delta kostnadsfritt i fritt antal aktiviteter. Måndagens första aktivitet är särskilt anpassad för våra barngrupper men barnen är välkomna även på de andra aktiviteterna. Observera att föranmälan krävs till alla veckans aktiviteter för vår planerings skull. Anmäl via mail till sgislandshast@gmail.com, senast söndag 7/5.

Måndag 8/5
17:30-19:00 Barn- och ungdomsaktivitet: Hästkunskap. För grupper som rider måndag 17:20, måndag 18:40, söndag 17:20 och söndag 18:40. Stallkläder är bra att ha på denna aktivitet, kläder efter väder.

19:15-20:15 Arbete från marken med repgrimma och arbetsrep. Deltagarna får prova på olika kommunikationsövningar från marken.

Tisdag 9/5
17:30-ca 18:45 Klickerträning. För dig som missat lektionerna då vi gått igenom grunderna i klickerträning eller helt enkelt vill ha en repetition eller veta mer. Genomförs i clinicform, dvs deltagarna är åskådare.

19:00-20:30 Regrow - hållbara hästar.
Maria Nolberg som driver Regrow är hästmassör och equifysioterapeut. Lär dig mer om hur du kan jobba med hästens hållning, koordination och kroppsmedvetenhet mm med enkla övningar både på stallgången och vid hand. Passar både dig som rider ridskolehäst och dig med egen häst. Läs mer om Maria på https://www.hallbarahastar.com/about-me


Onsdag 10/5
18:00-19:30 Naprapat William Larsson.
En liksidig ryttare är en förutsättning för en liksidig häst, smärta och spänningar i kroppen påverkar inte bara vardagslivet utan även din förmåga som ryttare. William berättar hur en naprapat jobbar och om hur du tar reda på om du behöver hjälp med att få kroppen i bra skick. Han ger även tips på vad man kan göra för att förebygga vanligt förekommande problem med kroppen. Läs mer om William här http://www.naprapatostersund.se/contact.html

19:30-21:00 Yoga med Marie Eriksson. Yoga är en mycket bra träningsform för ryttare då det kan förbättra hållning, kroppskontroll, koordination, andning, närvaro, rörlighet mm. Medtag gärna egen yogamatta och kom träningsklädd/bekväma kläder.


Torsdag 11/5
17:30-ca 19:00 Unghästclinic med Alva Broddegård. Alva visar hur man förbereder unghästen för ryttare och hur man introducerar den till ridningens grunder.

19:30-21:00 Löshoppning, vi visar hur det går till när hästarna tränar hoppning utan ryttare. Genomförs i clinicform men deltagarna får även turas om med att hjälpa till inne på banan.


Varmt välkomna!

Terminsinformation vt -23

Hej! Vi på SG Islandshäst vill önska dig välkommen till en ny hästskoletermin på Silvergård. Här hittar du information angående rutiner, avbokning med mera. Vårterminen som består av 18 tillfällen börjar v 4 och slutar v 23. Helgdagar är det hästskola som vanligt, förutom under sportlovet v 10 och påsklovet v 15 då det inte är någon hästskola (söndagsgrupper rider v 10 och 15 men inte v 9 eller 14). Under våren är det teorilektion under ett av de ordinarie lektionstillfällena, denna brukar vi försöka ha när det är dåligt väder så var beredd på att du kan bli meddelad med kort varsel (detta meddelas via WhatsApp), det kommer även att vara en teorivecka för hela hästskolan då du själv väljer vilken/vilka lektioner du vill delta på (info om teoriveckan kommer på WhatsApp och hemsida när det närmar sig). Någon lektion kan det vara arbete från marken med hästarna istället för uppsuttet eftersom träning och hantering från marken är minst lika viktig som ridningen =)

Dessa är vårens lektionstider:
Måndag grupp 1 17.20-18.30 
Måndag grupp 2 18.40-19.50 
Måndag grupp 3 20.00-21.10
Tisdag grupp 1 17.20-18.30 
Tisdag grupp 2 18.40-19.50 
Tisdag grupp 3 20.00-21.10 
Onsdag grupp 1 18.20-19.30 
Onsdag grupp 2 19.40-20.50
Torsdag grupp 1 17.20-18.30
Torsdag grupp 2 18.40-19.50 
Torsdag grupp 3 20.00-21.10 
Lördag uterittsgrupp 1 11.00 v 4, 7, 10, 13, 17, 20. Behöver ej komma innan kl 11.00
Lördag uterittsgrupp 2 11.00 v 5, 8, 11, 15, 18, 21. Behöver ej komma innan kl 11.00
Lördag uterittsgrupp 3 11.00 v 6, 9, 12, 16, 19, 22. Behöver ej komma innan kl 11.00
Söndag grupp 1 17.20-18.30 
Söndag grupp 2 18.40-19.50   
Söndag grupp 3, varannan vecka 20.00-21.10

Betalning
Betalning sker genom faktura som skickas ut per mail, vårens ridavgift är uppdelad på två fakturor men går att dela upp ytterligare vid behov om detta meddelas i förväg. Första fakturan skickas ut i slutet av december med förfallodatum i samband med terminsstart (nya elever faktureras i samband med terminsstart).

Priser vt -23
Ridskola: Under 18 år 315:-/lektion. Från 18 år 327:-/lektion. Terminsavgiften delas upp på två fakturor (kan delas upp ytterligare efter önskemål).
Ridskola privathäst: 227:-/lektion
Uterittsgrupp 6 tillfällen 2400:-

Avbokning/ igenridning
Avbokning ska ske i WhatsApp-gruppen för din ridgrupp. Om du får förhinder att rida någon lektion så kan du byta din lektion i lektionsbytesgrupp på WhatsApp, det finns en lektionsbytesgrupp för barn och en för ungdom/vuxna, be din instruktör om att bli tillagd i rätt lektionsbytesgrupp. Du måste lägga ut din lediga tid i lektionsbytesgruppen innan du kan ta någon annans lediga tid. För att du ska kunna byta lektion i lektionsbytesgruppen ska du avboka senast kl 12.00 samma dag som du skulle ha ridit, det är också viktigt för att vi ska kunna planera hästarnas arbete. Ibland får man förhinder med kort varsel och då blir vi såklart ändå väldigt tacksamma för att du meddelar. Det finns även en bytesgrupp för Uterittsgrupper som fungerar på samma sätt. Igenridning kan ej ske på annat sätt än genom lektionsbyte och kan ej heller sparas till nästa termin.

Inställda lektioner
Väder och underlag är inte alltid på vår sida. Om vi skulle behöva ställa in en lektion kontaktar vi dig via WhatsApp, detta kan ske med kort varsel eftersom vädret kan svänga snabbt under dagen. Lektioner som ställs in av oss får självklart tas igen, det är respektive instruktör som meddelar när tillfället tas igen. Köldgräns: köldfaktor -20 (se vindens kyleffekt) Vindgräns: ca 17 m/s

Rutiner
Ryttarutrustning och kläder som använts i andra stall måste sprayas med Virkon innan du har kontakt med hästar eller utrustning, vi har Virkon att tillgå. Hjälm finns att låna! Du bör vara i stallet ca 30 innan din lektion börjar för att hinna med alla förberedelser som ska göras innan du ska rida. I sadelkammaren finns en pärm där du ser vilken häst du ska rida och vilken sadel den ska ha. På väggen ovanför pärmen finns infolistor där du kan läsa mer om hästen du ska rida, kom ihåg att läsa infon innan du hämtar hästen så du inte missar något som är viktigt att tänka på med just den hästen. Om hästen inte används innan din lektion behöver du hämta den i hagen, alla under 18 ska bära hjälm i hagen (vi rekommenderar förstås att även de över 18 bär hjälm i hagen). På insidan av sadelkammardörren finns ett hagschema där du ser var du hittar hästen. När hästen görs iordning ska hovarna kratsas, hela hästen borstas och den ska sadlas och tränsas. Sadelgjordarna ska vara löst spända ända tills det är dags för uppsittning, viktigt att sadeln inte kan glida av men för hårt åtdragna sadelgjordar ger ledsna hästar. Längden på stiglädren ska kollas redan när du gör iordning, be oss gärna visa hur man gör. När du har sett till att stiglädren är lika långa lägger du stigbyglarna i kors över sadeln igen. Om alla gör detta innan lektionen börjar får vi mer tid till ridning =)

Person- och kontaktuppgifter
Första hästskoleveckan fyller du i ett formulär med dina kontaktuppgifter (har du lämnat in detta tidigare behöver du bara lämna in igen om något ska uppdateras). På hemsidan under fliken GDPR kan du läsa mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

Uppsägning av plats
Vill du säga upp ditt ridabonnemang ska detta göras skriftligt senast sista veckan på terminen, annars behåller du din plats även nästa termin. Läs våra bokningsregler på hemsidan för mer information. Till uterittsgrupp måste man göra en ny anmälan för varje termin.

Informationskanaler
Vi använder mail och WhatsApp som främsta kommunikationskanaler till er elever så se till att uppge en aktuell mailadress och telefonnummer. I appen WhatsApp finns en chatgrupp för varje ridgrupp, i denna meddelar instruktören om det till exempel är teori eller något annat man behöver veta med kort varsel, eleverna i gruppen kan också diskutera samåkning eller annat som rör hästskolan och den specifika ridgruppen. I formuläret du fyller i första ridskoleveckan skriver du vilka telefonnummer som ska läggas till i WhatsApp-gruppen, det får gärna vara både vårdnadshavare och elev om eleven är under 18. Meddela även om du vill bli tillagd i lektionsbytesgruppen. Man behöver inte ha Facebook för att ha WhatsApp, det räcker att ladda hem appen. Allmän information om hästskolan hittar du här på hemsidan under denna flik. När det finns en nyhet på hemsidan som kan vara nyttig att läsa brukar vi länka till denna via WhatsApp men kika gärna in på hemsidan då och då iallafall för att inte missa något. Vi har en elevgrupp på facebook som heter SG Islandshäst elevgrupp och du kan hitta den genom att söka på facebook eller via vår facebooksida SG Islandshäst. Där kan man till exempel dela roliga och nyttiga länkar mm.
Mail: sgislandshast@gmail.com
Hemsida: sgislandshast.se
Vi finns även på Facebook och Instagram som SG Islandshäst.

Vi och hästarna ser fram emot att träffa er alla och lovar att göra vad vi kan för att ge er en rolig och lärorik termin, vi ses i vår!
Vänliga hälsningar,
Greta, Sara, Susanne och Lena